January 23, 2014 Martin Smith

Hogan Lovells

Services: Commissioning (Cx), LEED Project Management (ID+C v3 Silver)
Location: Los Angeles, CA
Area: 32,185 square feet
Client: Clune Construction Company / Hogan Lovells

The world-renowned law firm Hogan Lovells spans across two floors of the SunAmerica building located at 1999 Avenue of the Stars in Century City, Los Angeles, California. This project covers 32,000 square feet of space on the 12th and 14th floors, and features an open and collaborative environment with wide use of interior glass that allows natural daylight to reach the majority of the interior space. The increased use of glass also enables all users of the space to take full advantage of a magnificent 360-degree view of Los Angeles.

Informal conference rooms such as Huddle Rooms and Focus Rooms, as well as ‘Commons,’ have also been introduced as communal space that encourages interaction and collaboration at all levels. The two floors are connected by an impressive open staircase that invites the users of the space to easily access amenities on both floors; such as the Commons on the 12th floor, as well as the main conference rooms and reception area on the 14th floor.

In addition to maximizing daylight throughout the space, LED lighting for all interior lighting lumens and task light applications were specified to enhance energy efficiency within the project. The LED lighting designed into the Hogan Lovells space turns on and off automatically when daylight is not present in a room. These innovative daylight responsive controls, in combination with occupancy sensors, make this project’s lighting control system super energy-efficient. In addition to the efficiencies seen in the lighting, almost all appliances including refrigerators, microwaves, and office equipment such as printers are specified as Energy Star certified equipment.

This project also includes GreenGuard certified materials throughout both floors, which improves indoor air quality due to low Volatile Organic Compound (VOC) emissions from paints, flooring, furniture, and adhesives and sealants. Along with this, the project team specified 24 percent total recycled content for all materials used. During construction, the project team even contributed back to the materials manufacturing stream by recycling or salvaging 76 percent of all materials used on-site.

Overall, this Southern California hub for Hogan Lovells is spectacularly designed, as well as climate-change ready. The project team successfully implemented a combination of low-flow toilets and faucets which enabled the office space to achieve a 39 percent baseline reduction in water-use. This large cutback in water-use is crucial for any building, but especially one located in a drought-stricken city such as Los Angeles.

Tagged: ,