LA City College Plant Operations Building

Services: LEED Project Management (NC v2.2 Silver)
Location: Los Angeles, CA
Area: 17,000 square feet
Client: Pankow / LACCD (LACC)

 

The Los Angeles Community College District’s City College Physical Plant (Maintenance and Operations Building) & Tennis Courts provide new centralized facilities for the City College’s Maintenance and Operations Department. By incorporating many sustainable features, the project achieve LEED Silver certification — beyond its initial target of LEED Certified.

Energy

The project team used energy analysis and simulation for an energy cost savings of 37 percent, using the ASHRAE Standard 90.1-2004. Other design strategies include an exterior canopy to shade the south exposure glazing, heat reflective roofing material and energy-efficient light fixtures. The Maintenance and Operations (M&O) building also includes roof mounted photovoltaic panels that produce roughly 8 percent of the total annual energy cost of the project.

Location & transportation

The M&O building and tennis courts are sited on a dense urban campus with various mass transit options located within a half-mile walking distance. This close proximity to public transportation promotes car-free living, which reduces the M&O staff’s carbon footprint. Because the City College is located in such a dense, walkable area, this project also achieved points for being within a half-mile distance of ten community services.

Materials

Taking advantage of locally sourced materials, the project team was able to source 28 percent of total building materials within 500 miles of the City College, thereby cutting down on emissions resulting from long-distance transportation. Along with this great use of regional materials, the team also achieved a point for utilizing FSC Certified Wood for 54 percent of the project’s total new wood-based building materials. As an added bonus, all indoor composite wood and agrifiber materials used on the project were completely free of added urea-formaldehyde—a potentially harmful human carcinogen.

Water

Overall, this Los Angeles City College project was carefully designed with climate change in mind. The project team successfully implemented a combination of water efficient and waterless restroom fixtures which enabled the M&O building to achieve a 40 percent baseline reduction in water-use. Cutting back on a building’s water-use is crucial for all projects, but especially one located in a drought-stricken city, such as Los Angeles.

North Hills Wellness Center

Services: LEED Project Management (BD+C v3 Silver)
Location: North Hills, CA
Area: 13,075 square feet
Client: Pankow / IBI Group / LA County, Dept. of Public Works

Calabasas Senior Center

Services: LEED NC v2.2 Equivalency
Location: Calabasas, CA
Area: 12,000 square feet
Client: City of Calabasas / Pankow Builders

Miramar College Administration Building

Services: LEED Project Management (BD+C v3 Gold)
Location: San Diego, CA
Area: 17,258 square feet
Client: Pankow / IBI Group

The Miramar College Administration Building is a new office building for the San Diego Community College District on the Miramar College Campus. With over 200 daily visitors, the building was designed to be a high-performance energy and water efficient project.

The project originally targeted LEED Silver certification, but was able to incorporate a variety of innovative green building strategies that allowed the team to outperform the original target certification level and achieve Gold certification. Key to this project’s success was an integrated design and construction team that focused on close coordination between all disciplines in order to maximize sustainability performance throughout the design and construction phase.

The project is sited on a dense urban campus having many basic services within a half-mile walking distance, which promotes community connectivity. The building’s close proximity to public transportation promotes car-free living and the associated reduction in carbon emissions. In fact, there are so many bus lines within a quarter mile of the site that an exemplary performance point for double transit ridership was awarded on the LEED scorecard. One significant challenge the project overcame was documenting public transportation access for a planned, but not yet completed, transit terminal directly adjacent to the project. The team was able to include these bus lines since the terminal was completed within a few months of the project.

The project team was able to meet high performance energy targets with a 24 percent reduction in energy demand below ASHRAE 90.1-2007 requirements through the use of multiple energy-saving strategies, one of the most notable being daylighting. With at least 90 percent of all occupied seated spaces in the building having access to daylight and views, there was less need for artificial lighting as well as more satisfied and productive occupants. The project team was also able to meet high water efficiency targets through the use of public agency sourced, non-potable treated water to replace 100 percent of all potable water used for landscaping. A 54 percent reduction in total water use for landscaping also was achieved through the use of low and medium water use vegetation.

In order to demonstrate a commitment to the broader community and the global environment, the team pursued a focus on recycled content and regional materials, with 21 percent of materials (by cost) sourced regionally within 500 miles and 19 percent of materials (by cost) used on the project containing recycled content.

Seagate Media Research Center 2

Services: LEED Project Management (ID+C v3 Gold)
Location: Fremont, CA
Area: 403,850 square feet
Client: Berylline Consulting / AlfaTech

General Electric Capital

Services: Commissioning (Cx), LEED Project Management (ID+C v3 Gold)
Location: Los Angeles, CA
Area: 7,100 square feet
Client: H. Hendy Associates / GE

Located in the eighth tallest building in Los Angeles, the GE Capital office space is an interior renovation which strives to provide a pleasant and productive work environment for its occupants.

Natural light, lighting controls for occupants, and views to the surrounding landscape and cityscape were considered important to the project’s vision and goals. The highly confidential nature of GE Capital’s work created the need for private offices which, in turn, challenged the team’s ability to meet daylighting and views credits. The team resolved both issues by installing full-front glass in every private office and moving several perimeter offices to the interior. This strategy opened up the larger space to natural light while retaining needed privacy.

The team also preserved the original perimeter-office exterior windows, providing the open workstations and interior offices the benefits of additional sunlight and outside views. With daylighting for over 90% of regularly occupied space and views for over 92% of regularly occupied space, the office is remarkably bright, offers ample control for both daylight and artificial light, and makes a positive impact on employee productivity.

In its efforts to align this project with indoor air quality standards and to further improve the work environment, the project team specified low-emitting materials in all categories: adhesives & sealants, paints & coatings, flooring systems, and composite wood & agri-fiber products. Additionally, indoor chemical and pollutant source control required significant coordination between design disciplines and operational practices.

In order to demonstrate a commitment to the broader community and the global environment, the team pursued a focus on recycled content and regional materials, particularly in furniture and finishes. In fact, over 45% of materials were manufactured regionally. And, over 30% of materials were both manufactured and extracted regionally. An effort to reduce energy consumption led to enhanced commissioning activities. ENERGY STAR certification was required for all appliances and equipment. And LED lighting products were utilized for 95% of the space.

Murrieta Medical Office Building

Services: LEED Construction Phase Project Management (Targeting BD+C v3 Gold)
Location: Murrieta, CA
Area: 82,756 square feet
Client: Pankow

Ramada Inn

Services: LEED BD+C v3 Equivalency
Location: Anaheim, CA
Area: 26,426 square feet
Client: Ramada Inn, Maingate at the Park (Disneyland)